Кой би помислил, че в Япония има пустиня? Е,

...
  Кой би помислил, че в Япония има пустиня? Е,
Коментари Харесай

Тотори – пустиня на брега на морето

  Кой би помислил, че в Япония има пустиня? Е, не е тъкмо пустиня, само че наподобява като такава. Пясъчните дюни Тотори в Хуншу, Япония се разгръщат по източния бряг на град Тотори в продължение на 16 километра и доближават на 2 километра в сушата. Дюните заемат повърхност от 30кв.км., което не е малко.

Пясъчните дюни Тотори са се образували от утайки, носени от река Сендай, която се влива в Японско море. Морските течения и вятърът изхвърлят пясъка на брега, а вятърът непрекъснато рисува разнообразни форми с него. Най-високите дюни са по 90 метра над морското ниво, а скатовете са под надолнище 40 градуса. Технически това не е пустиня, тъй като в региона падат щедро количество дъждове, само че температурата на пясъка бързо доближава 50-60 градуса по Целзий през лятото. Тук виреят и доста растителни и скотски типове.

Дюните са на възраст към 100 000 години, само че последователно изчезват заради държавната стратегия за залесяване след края на Втората международна война. По брега пък са издигнати бетонни загради, които защищават от цунами, само че стопират и теченията, носещи пясъка.

Тотори е една от най-странните гледки в Япония и притегля към 2 милиона гости всяка година, най-вече от Япония и Източна Азия.

Галерия

  

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР